18. listopad 2011 | 16.16 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
D-Glukóza z celulózy
V silnostěnné baňce rozpustíme 5 g vaty v 40 ml konc. HCl, kterou připravíme nasycováním kyseliny chlorovodíkové plynným chlorovodíkem při teplotě +5 až + 8 oC (nasycování se uskutečňuje v dobře utěsněné nádobě, v které též rozpouštíme vatu). Po rozpuštění vata nejprve želatinuje až se úplně rozpustí (nechá se stát přes noc při pokojové teplotě). Získaný roztok zředíme dvojnásobným množstvím vody a odpařujeme na vakuové odparce téměř do sucha. Zbytek zředíme malým množstvím vody a znovu zahustíme. To opakujeme ještě dvakrát, aby se odstranily zbytky kyseliny chlorovodíkové. Získaný sirup rozpustíme v minimálním množství metanolu a odstavíme ke krystalizaci. Výtěžek je 4 až 5 g. Rekrystalizací získáme bílou krystalickou látko o b.t. 146 oC; [α]D20 = +52,3 o.
A. Jurášek a kolektiv: Základy organickej syntézy, Bratislava 1978, Alfa, str. 373
Zpět na hlavní stranu blogu