D-Glukóza z celulózy

18. listopad 2011 | 16.16 |
blog › 
D-Glukóza z celulózy

     D-Glukóza z celulózy
     V silnostěnné baňce rozpustíme 5 g vaty v 40 ml konc. HCl, kterou připravíme nasycováním kyseliny chlorovodíkové plynným chlorovodíkem při teplotě +5 až + 8 oC (nasycování se uskutečňuje v dobře utěsněné nádobě, v které též rozpouštíme vatu). Po rozpuštění vata nejprve želatinuje až se úplně rozpustí (nechá se stát přes noc při pokojové teplotě). Získaný roztok zředíme dvojnásobným množstvím vody a odpařujeme na vakuové odparce téměř do sucha. Zbytek zředíme malým množstvím vody a znovu zahustíme. To opakujeme ještě dvakrát, aby se odstranily zbytky kyseliny chlorovodíkové. Získaný sirup rozpustíme v minimálním množství metanolu a odstavíme ke krystalizaci. Výtěžek je 4 až 5 g. Rekrystalizací získáme bílou krystalickou látko o b.t. 146 oC; [α]D20 = +52,3 o.  
A. Jurášek a kolektiv: Základy organickej syntézy, Bratislava 1978, Alfa, str. 373

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář