Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
V Sýrii, Palestině, Malé Asii, ve východním Středozemí leží domovina rohovníku obecného (Ceratonia siliqua, syn. Siliqua dulcis) z botanické čeledi sapanovitých (Caesalpiniaceae).
Jedná se o stále zelený strom, z jehož kmene a starších větví vyrůstají klasy červených květů podobně, jak je tomu například u kakaovníku. Květy dozrávají v tmavohnědé nápadné, až
Semena rohovníku, která se nacházejí v luskách podobných rohu (řecky "kération" = malý roh), mají tu vlastnost, že jsou všechna přibližně stejně těžká. Tohoto jevu si povšimli již kdysi obchodníci a lékárníci a začali užívat tato semena při vážení zlata, drahokamů a prudce účinných léků. Z řeckého výrazu se časem vyvinul termín "karát" (arabsky kharrub, anglicky carat) jako hmotnostní jednotka jednoho semene, tj.
První česky tištěný Herbář Jana Černého z roku 1517 o rohovníku uvádí: "...hrubost jeho zůstává, v životě tvrdí a střevní dnu uvodí, moč množí a v žaludku těžce se zažívá..."
Novověký lékař a botanik Petr Ondřej Mathioli nedoporučoval pojídat lusky zelené ani čerstvé pro jejich nechutnost a radí, že teprve usušením a vyzráním získávají na chuti a medové sladkosti "...kteráž se nalézá v jejich mase, zvláště pak u lusků rostoucích ve východních krajinách a odtud se k nám donášejí... Proto Indové a Arabové mnoho této medové tekutiny a šťávy z nich vytlačují a do ní pak zázvor, myrobalany a jiné ovoce zadělávají. Obyčejně se požívá toto ovoce pro jeho libou chuť a sladkost hlavně v Itálii, neposkytne však tělu dobré výživy, těžko se stravuje a tím škodí žaludku..."
Mathioli popisuje ještě jeden druh, a to Cercia siliquastrum, jenž označuje jako Arbor Judae, neboli stromem Jidášovým a tvrdí o něm, že "... lidé se domnívají, že se Jidáš na něm oběsil, a proto se tento strom nemůže narovnat a roste stále na stranu..."
Známá naše kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová radila hospodyňkám, aby nahrazovaly drahou zrnkovou kávu "svatojánským kafíčkem", kterému žertem podle Jana Nepomuckého říkala "nápoj mlčenlivosti". Ten vařila právě z plodů rohovníku. Někdy je uvedená kávovina ztotožňována s tzv. "karobovou kávou".
Rohovníkový plod – Fructus ceratoniae - obsahuje především slizy, kleje, sacharidy, organické kyseliny. Proto se dříve používal jako součást čajů, které zlepšovaly vykašlávání hlenů. Ve formě odvaru usnadňoval vyprazdňování střev.
text též na firesnake.eu/...