Acerola

18. listopad 2009 | 18.41 |
blog › 
Acerola

      Vitamin C (kyselina askorbová) patří mezi významné látky, které vyžaduje lidský organismus. Jeho nepostradatelnost spočívá v tom, že si ho člověk nedovede sám v těle vyrobit, a tudíž je odkázán na jeho přísun potravou nebo v podobě známého léku Celaskonu. Jako přírodní zdroje jsou uváděny citróny a ostatní citrusové plody, papriky, zralé šípky, plody černého rybízu a rakytníku řešetlákového.

      V poslední době se stala středem všeobecné pozornosti acerola, známá pod lidovým názvem "višeň z Barbadosu", jejíž odborné latinské pojmenování zní Malpighia glabra.

      Ukázalo se totiž, že její plody ve stejné hmotnosti dužniny obsahují zhruba 40 x více vitaminu C než například citróny.V přepočtu připadá na 100 g čerstvé hmoty průměrně 1 000 až 4 000 mg vitaminu C. Je zajímavé, že nezralé plody obsahují ještě vyšší procento této drahocenné sloučeniny!

      Jedná se o tropický až subtropický hustě rozvětvený keř, který je vysoký 2 až 5 m. Rostlina pochází původně ze severních oblastí Jižní Ameriky, Antil a jižního Texasu.

      Mezi charakteristické botanické znaky patří krátce řapíkaté,  vstřícné listy, bělavě růžové až červené květy, uspořádané v malých svazečcích. Plod tvoří drobná peckovice červené až šarlatové barvy.

      Acerola se dnes pěstuje ve velkém v různých částech tropů a subtropů celého světa. Zde slouží k přípravě rozličných šťáv, osvěžujících nápojů, džemů, marmelád apod.

      O acerolu projevil okamžitě zájem farmaceutický průmysl. Moderní technologie umožnily zpracovat výtažky z plodů do rozmanitých lékových forem jako jsou tobolky, tablety nebo dražé. Tyto přípravky zaujímají v současnosti bezkonkurenční příčku mezi ostatními vitaminovými preparáty s obsahem kyseliny askorbové.

     text též na http://www.firesnake.eu

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář